Després de dos anys de preparació, L'Artística efectua la seua primera actuació el 2 d'abril 1972, Diumenge de Pasqua. Aquell matí van debutar 28 músics, alguns veterans i altres principiants, que van desfilar des de la Plaça l’Exconvent fins a l'església als concordes del primer pasdoble de l'etapa moderna.
L'entitat va tindre diversos locals de classes i assajos durant els primers anys: a part del primer que ja s'ha dit, els següents estaven situats a en una part de l’Exconvent i cedida pel capellà on es lubrifica més tard la seu de la« Penya Gent de Xispa» i el club Taurí; un garatge en l'antiga Fonda «Felip V»; el pis localitzat a dalt d'on es trobava la botiga Loly’s Sport i, finalment, la part superior del mercat central, cedida per l'ajuntament i que l'agrupació va haver de condicionar per a aules i oficines. Este ultim local va ser la seu que va tenir la banda de música des de 1982.
L'època en què Antonio J. Ballester serà el director de l'escola de música arriba a la plenitud en el bienni 1975-1976, quan precisament L'Artística recull el seu primer premi en el certamen d'Alfes del Pi de 1975. Altres guardons aconseguits en aqueixa dècada van ser el tercer premie certamen d'Altea, el segon premi de la Diputació d'Alacant en 1976 i el tercer premi en el certamen de Benidorm de 1981.
Amb l'entrada en l'època dels huitanta la banda de música va renovant-se i abandona la tradicional gorra de l'uniforme i s'incorpora la primera dona a les files de l'agrupació, Pilar Rico, que entra a formar part de saxos alts.
La trajectòria d'Antonio J. Ballester culmina en la dimissió del seu càrrec de director a mitjans de 1982. La desfilada de vesprada de la festa de reis 5 de gener de 1983 servirà per a acomiadar-ho. Un músic de la Banda Municipal d'Alacant i de Sant Vicent del Raspeig, Ismael Bevià Torregrosa, assumeix la direcció de l'escola i la banda de Monòver.
Juntament amb el relleu de la direcció de Casildo Sanchís, que havia estat de president de la junta directiva durant catorze anys, deixa el seu càrrec. Llavors es convoquen una assemblea extraordinària de caràcter urgent, donada la crisi oberta en la junta directiva de l'entitat, els músics proclamen Julián Cambra com a president, qui renúncia al cap d'uns dies.
En una nova assemblea, els components de la banda decideixen l'elecció de Francisco Doménech, company seu i un dels primers músics que desfile el Diumenge de Pasqua 1972, per tal que s'encarregara de la presidència.
Adolfo García Falcó, trompa solista, és nomenat subdirector al final de substituir a Ismael Bevià en les ocasions en què aquest home havia de complir les seues obligacions com a músic de la Banda Municipal d'Alacant. Aquest músic jove (Adolfo García), format en L'Artística des de la infància, impulsada la creació d'una agrupació musical juvenil, donada la gran qualitat de membres joves de l'Artística que l'escola no deixa d'aportar-li, i que es concreta en la celebració d'un concert oferit el 21 de desembre de 1985.
Però aquest projecte no va tindre molt d'èxit perquè es va acordar que els músics joves havien de realitzar estudis musicals superiors i per tant , han d'estar preparats per a ocupar-se de la conducció de l'escola. Així, Adolfo García es converteix en el nou director de la banda després del concert en homenatge a Ismael Bevià que té lloc el 8 de desembre de 1986. Adolfo García estrena el seu càrrec en el festival celebrat a Dolores aqueix mateix mes. Amb ell, altres músics (Herminio Verdú Deltell, Juan Javier Granja i Rafael Sanchiz Mallebrera) estaven de professors d'instrument de fusta i de metall, respectivament, tots en substitució d'Ismael Bevià. Aquest home tornarà a l'escola de música uns anys més tard quan Herminio Verdú se'n va a Andalusia per a treballar.
En aquests onze anys, l'activitat de l'agrupació ha estat plena d'actuacions: Getafe, Elx, Vera, certàmens i festivals repartits per moltes comarques i, molt especialment, els intercanvis mantinguts amb la localitat gallega de Pontevedra i la banda de música de Chinzo. L’última estada a Galícia, en aquest cas *Silleda, va tindre lloc en 1995. El punt àlgid de l'Artística se situa l'any 1992, en què obté el 2n premi en el certamen de Camp de Criptaza. És en 1993, quan va aconseguir el 1r amb Esment d'Honor en el XXII Certamen Provincial celebrat a Rojales i el 1r Premi de la segona categoria en el XV Certamen de la Comunitat Valenciana celebrat a Cheste, que la van portar a uns nivells de qualitat musical molt elevats.
Adolfo García Falcó, manté el càrrec fins a finals de juny de 2004, que per raons personals deixa el càrrec. El nou director, Herminio Verdú Deltell que torna d'Andalusia, estrena el seu nou càrrec en el Concert d'Estiu de Juliol de 2004 (festival de bandes) celebrat a Monòver.
Actualment, la banda de música està composta per 58 músics, molts d'ells realitzen estudis en diversos conservatoris d'Alacant, Elda i Villena. Està previst que els músics que tenen estudis del conservatori o de magisteri en l'especialitat de música siguen professors per a millorar tal ensenyament. Els músics de la banda no reben cap mena d'assignació econòmica, ja que les quantitats provinents de les subvencions de la Diputació Provincial, de l'Ajuntament i de les diverses actuacions pararan a les arques de l'escola de música.